Hoe maak je een waarneming

Gewijzigd op Ma, 26 Aug om 3:33 PM

Wat zijn waarnemingen?

Een waarneming is een ontmoeting met een individueel organisme op een bepaald moment en locatie. Dat geldt ook voor aanwijzingen voor de aanwezigheid van organismen zoals de sporen, nesten of wezens die net gestorven zijn. Wanneer je een waarneming maakt, noteer je:

Je waarnemingen hoeven niet al deze onderdelen te bevatten, maar dat is wel nodig om waarnemingen van onderzoekskwaliteits te worden voor wetenschap. Vergeet niet dat je afzonderlijke waarnemingen moet maken voor elk afzonderlijk organisme dat je tegenkomt.

Als je iets waargenomen hebt dat niet wild is, zoals een tuinplant of leeuw in de dierentuin, zorg ervoor dat het wordt gemarkeerd als in gevangenschap/gecultiveerd om te voorkomen dat het onderzoekskwaliteit wordt.

Hoe maak je een waarneming met je iPhone of iPad

1. Tik op Observeer.

2. Voeg een of meer foto's of geluiden als bewijs toe.

3. Kies een determinatie voor wat je gezien hebt. Suggesties ophalen of zoek naar een taxon. Je kunt altijd een grof taxon kiezen zoals Planten, Insecten of Fungi.

4. Wanneer je het zag zou automatisch toegevoegd moeten worden.

5. Waar je het zag zou automatisch toegevoegd moeten worden. Als het niet gebeurt vink Privacy aan in de Instellingen-app.

6. Sla je waarneming op.

7. Uploaden om te delen met de gemeenschap. Dit zou automatisch moeten gebeuren. Tik op de knop Upload als het niet upload. Je kunt de automatische upload uitschakelen vanuit de app instellingen van het Me tabblad.

8. Kom terug voor activiteit op je waarneming van de gemeenschap of ontvang een e-mail naar het adres van je account instellingen.

Hoe maak je een waarneming met je Android-apparaat

1. Tik op Neem waar.

2. Voeg een of meer foto's of geluiden als bewijs toe.

3. Kies een determinatie voor wat je gezien hebt. Suggesties ophalen of zoek naar een taxon.

Je kunt altijd een grof taxon kiezen zoals Planten, Insecten of Fungi.

4. Wanneer je het zag zou automatisch toegevoegd moeten worden.

5. Waar je het zag zou automatisch toegevoegd moeten worden. Als het niet gebeurt vink Privacy aan in de Instellingen-app.

6. Sla je waarneming op.

7. Sync om te delen met de gemeenschap. Dit zou automatisch moeten gebeuren. Tik op de knop Sync als het niet upload. Je kunt de automatische upload uitschakelen vanuit de app instellingen scherm.

8. Kom terug voor activiteit op je waarneming van de gemeenschap of ontvang een e-mail naar het adres van je account instellingen.

Hoe maak je een waarneming via het web

1. Start door op de groene uploadknop te klikken vanuit de kop wanneer u ingelogd bent of naar deze pagina gaat. Vanaf de uploadpagina begin met één of meer foto's te slepen. Elke foto maakt een "waarnemingskaart" die je kunt bewerken voor het verzenden. Je kunt ook de knop "Toevoegen" in de linkerbovenhoek gebruiken om waarnemingskaarten te maken zonder foto's of het menu "Meer Import opties" om een CSV te uploaden of van externe websites te importeren.

2. Kies wat je hebt gezien uit de suggesties of door een naam te zoeken.

Je kunt altijd kiezen voor een grof taxon zoals Planten, Insecten of Fungi. Als je niet kunt vinden wat je zoekt, laat het dan leeg of gebruik wat tijdelijke tekst. Als je een wetenschappelijke naam hebt ingevoerd die niet herkend is, klik dan op "Zoek externe naamaanbieders" om de naam van het taxon eerst van elders te importeren. Gebruik de zijbalk om ons te laten weten of het organisme dat je hebt waargenomen gevangen was of gekweekt.

3. Gebruik de kalender om in te voeren wanneer je het organisme waarnam.

4. Typ een adres of plaatsnaam in en selecteer uit de plaatsen die worden aangeboden om de coördinaten en een nauwkeurigheidscirkel te berekenen van de plek waar je was. Je moet waarschijnlijk ook inzoomen op de kaart en handmatig de markeringspositie en de nauwkeurigheid van de cirkelgrootte aanpassen.

5. Verstuur jouw waarnemingen.