Hoe werken determinaties?

Gewijzigd op Ma, 9 Sep om 6:49 PM

Is het een record van een vos of een zeearend of een slak? Op iNaturalist kun je je mening geven door determinaties toe te voegen aan waarnemingen.

Elke determinatie helpt de mening van de gemeenschap over het organisme dat de waarneming vertegenwoordigt te bevestigen of te verbeteren. We noemen dit verband tussen een waarneming en het organisme ervan Waargenomen taxon. Als de Waargenomen taxon precies genoeg is en door de gemeenschap wordt ondersteund kan een waarneming een kwaliteitsrecord worden van dat organisme op een locatie en tijd.

Om te begrijpen hoe dit werkt, lopen we door een echt voorbeeld om te zien hoe het Waargenomen taxon geleidelijk werd gevormd door verschillende individuele determinaties. De cartoon rechts is een vereenvoudigde versie van de Levensboom voor dit voorbeeld. Toen adriane4 de waarneming plaatste, voegde hij een ruwe determinatie van de klasse "Insects" toe.

Hier zijn de delen van de waarnemingen van adrianee4 toen deze geplaatst werd:

1. Het Waargenomen taxon is Insecten (clas Insecta). Het "heeft ID nodig"-label geeft aan dat de Waargenomen taxon kan worden bevestigd of verbeterd.

2. De gebruikersnaam van de waarnemer (adrianne4).

3. De datum van de ontmoeting.

4. De foto is een bewijs van wat de waarnemer tegenkwam.

5. De locatie van de ontmoeting op een kaart.

6. Deze waarneming heeft één determinatie, gemaakt door de waarnemer, adrianne4.

7. Omdat deze waarneming slechts één determinatie heeft, heeft het geen "GemeenschapsID" (ook wel het "Community Taxon" genoemd).

Vervolgens voegt de gebruiker bbunny een determinatie toe van de familie Ladybird Beetles. Deze determinatie is in overeenstemming met de oorspronkelijke aanduiding van pasrianne4 maar is preciezer. Het Waargenomen taxon rolt naar voren om de toonaangevende ID van Bbunny weer te geven, maar de gemeenschaps-ID zit in de klasse "Insects", dit is het punt van overeenstemming tussen adrianne4 & bbunny's determinaties.

8. Determinaties worden chronologisch weergegeven met bbunny's determinatie vermeld na adrianne4's initiële determinatie.

9. Zowel adrianne4 als bbunny zijn het erover eens dat deze waarneming van een Insect is. Dit punt van consensus heet het gemeenschapsID.

Vervolgens voegt adrianne4 een nieuwe determinatie toe van de diersoort Three-banded Ladybird. Nu zijn zowel adrianne4 als bbunny het erover eens dat de waarneming in de familie Ladybird Beetles thuis hoort. Het gemeenschapsID beweegt de boom omhoog om dit nieuwe punt van consensus weer te geven en Waargenomen taxon verplaatst naar de leidende ID van adrianne4.

10. adrianne4's recentere determinatie van de soort Three-banded Ladybird is hier vermeld. Merk op dat hun eerdere determinatie niet meer actief is en wordt doorgestreept.

11. De gemeenschaps-ID is nu op het nieuwe punt van consensus: de familie Ladybird Beetles.

12. Ondertussen rolt Waargenomen taxon door naar voren naar adrianne4's Leidend ID.

Vervolgens voegt silversea_starsong een determinatie toe van de soort Seven-spotted Ladybird.

bbunny's ruwe determinatie van de familie Ladybird Beetles is consistent met ofwel Seven-spotted Ladybird of met Three-banded Ladybird. Dit punt van consensus wordt het nieuwe Community ID en de Waargenomen taxon.

13. Een determinatie van Zeven-spotted Ladybird is toegevoegd.

14. De Community ID verschuift naar de familie rang om het punt van consensus te weerspiegelen.

15. Het Waargenomen taxon verschuift ook naar familie rang.

Vervolgens voegen nog twee  mensen: bug_eric and edanko determinaties toe van de soort Seven-spotted Ladybird.

Meer dan 2/3 (3 van de 4) van de ID's op Seven-spotted Ladybird enThree-banded Ladybird zijn op de eerste plaats. Het gewicht van deze 3 ID's zorgt ervoor dat het Waargenomen taxonTaxon en de gemeenschaps-ID naar Zeven-spotted Ladybird gaat.

16. Er zijn nu 3 ID's van Seven-spotted Ladybird.

17. Het gewicht (>2/3) van deze ID's zorgt ervoor dat de gemeenschaps-ID naar Seven-spotted Ladybird gaat.

18. En ook het Waargenomen taxon. Omdat de Community ID is op rang soorten is, is deze waarneming nu Research Grade.