Hvordan fungerer Identifikationer?

Ændret den Sat, 31 Aug kl. 4:17 PM

Er det en registrering af en ræv, eller en skaldet ørn eller en snegl? På iNaturalist kan man bidrage ved at føje identifikationer til observationer.

Hver identifikation hjælper med at bekræfte eller forbedre fællesskabets opfattelse af den organisme, observationen repræsenterer. Vi betegner dette link mellem en observation og dens organisme Observationstakson. Er Observationstakson præcis nok og har støtte fra fællesskabet, kan en observation blive en forskningskvalitetspost for denne organisme på et sted og tidspunkt.

For at forstå, hvordan dette fungerer, lad os gennemgå en ægte eksempelobservation for at se, hvordan Observationstakson gradvist blev formet af flere individuelle identifikationer. Tegneserien til højre er en forenklet version af Livets Træ til dette eksempel. Da adriane4 lagde observationen op, tilføjede vedkommende en grov identifikation af klassen "Insekter".

Her er de dele af adrianee4's observation, da den blev lagt op:

1. Observationstaksonen er insekter (klassen Insekta). Etiketten "Behøver ID" angiver, at Observationstakson kan bekræftes eller forbedres.

2. Observatørens brugernavn (adrianne4).

3. Datoen for mødet.

4. Fotoet er et bevis på, hvad observatøren stødte på.

5. Placeringen af mødet på et kort.

6. Denne observation har én identifikation, foretaget af observatøren adrianne4.

7. Da denne observation kun har én identifikation, har den ingen "Fællesskabs-ID" (også kaldet "Fællesskabstakson").

Dernæst tilføjer brugeren bbunny en identifikation af familien Ladybird Beetles. Denne identifikation er i overensstemmelse med adrianne4's oprindelige identifikation, men er mere præcis. Observationstakson ruller frem til at afspejle bbunny's ledende ID, men Fællesskabs-ID'et er i klassen "Insekter", der er konsensuspunktet for adrianne4 og bbunny's identifikationer.

8. Identifikationer er oplistet kronologisk med bbunny's identifikation opført efter adrianne4's oprindelige identifikation.

9. Både adrianne4 og bbunny er enige om, at denne observation er af et insekt. Dette konsensuspunkt kaldes Fællesskabs-ID.

Dernæst tilføjer adrianne4 en ny identifikation af arten Trebanded Ladybird. Nu er både adrianne4 og bbunny er enige om, at observationen er i familien Ladybird Beetles. Fællesskabs-ID'et bevæger sig op ad træet for at afspejle dette nye konsensuspunkt, og observationstaksonen flytter til adrianne4's ledende ID.

10. adrianne4's nyere identifikation af arten Three-banded Ladybird er opført her. Bemærk, at deres tidligere identifikation ikke længere er aktiv og er overstreget.

11. Fællesskabs-ID'et er nu på det nye konsensuspunkt: Familien Ladybird Beetles.

12. I mellemtiden ruller observationstaksonen frem til adrianne4's ledende ID.

Dernæst tilføjer silversea_starsong en identifikation af arten Seven-spotted Ladybird.

bbunny's grovere identifikation af familien Ladybird Beetles stemmer overens med enten Seven-spotted Ladybird eller Three-banded Ladybird. Dette konsensuspunkt bliver det nye Fællesskabs-ID og Observations Takson.

13. En identifikation af Seven-spotted Ladybird tilføjes.

14. Fællesskabs-ID'et skifter til familiens rang for at afspejle konsensuspunktet.

15. Observations Takson skifter også til familiens rang.

Dernæst tilføjer yderligere to  personer, bug_eric og edanko, identifikationer af arten Seven-spotted Ladybird.

Flere end 2/3 (3 ud af 4) af ID'erne på Seven-spotted Ladybird og Three-banded Ladybird er på førstnævnte. Vægten af disse 3 ID'er trækker observationstakson og fællesskabs-ID'et ned til Seven-spotted Ladybird.

16. Der er nu 3 ID'er af Seven-spotted Ladybird.

17. Vægten (>2/3) af disse ID'er trækker fællesskabs-ID'et til Seven-spotted Ladybird.

18. Samt observationstaksonen. Da fællesskabs-ID'et er på rangart, er denne observation nu af Forskningskvalitet.