Må man bruge de fotos og lyde, som er lagt op på iNaturalist?

Ændret den Sun, 11 Aug kl. 1:36 PM

iNaturalist ejer ikke de medier, som vores brugere lægger op her, de tilhører personerne, som uploader dem.

Som standard bliver alle medier, uploadet til iNaturalist, udgivet under en licenstypen Creative Commons Attribution-Non-Commercial. Nogle har imidlertid valgt at ophæve Creative Commons-licensen for at bevare fuldstændig juridisk kontrol over kopier af deres medier, mens andre har valgt forskellige typer af Creative Commons-licensen. Nogle brugere vælger helt at give afkald på deres ophavsret i form af en CC0-erklæring. Det er vigtigt at forstå disse muligheder, når det afgøres, hvorvidt man kan benytte et givet medie. iNaturalist er ikke i stand til at afgøre, om en bestemt brug af et foto eller en lyd overholder licensbetingelserne, så undlad venligst at spørge os. I stedet bør en advokat spørges til råds.

På en observationsside fremgår to symboler i bunden af hvert foto. Symbolet til venstre vil enten være CC eller C, og angiver henholdsvis, at et foto er udgivet under en Creative Commons-licenstype, eller at fuld ophavsret er bevaret.

• Har et foto Creative Commons-licens (CC), betyder det, at man kan bruge det på visse betingelser. Er det f.eks. licenseret som CC BY-NC, kan man bruge fotoet til ikke-kommercielle formål, så længe det korrekt tilskrives fotografen. Et klik på CC-symbolet viser den givne CC-licens inkl. et link til en forklaring af licensen.

• Et fotoet ikke licenseret (C), skal man indhente udtrykkelig tilladelse fra den bruger, der har lagt fotoet op. Se denne FAQ for information om at kontakte iNaturalist-brugere.