Nogen bad mig om at dele en skjult placering eller indsamle et eksemplar for dem. Hvad gør jeg?

Ændret den Fri, 2 Aug kl. 12:28 PM

På iNaturalist er det OK at bede nogen om placeringen på en skjult observation eller indsamle et eksemplar - mange legitime og ærlige naturforkæmpere og forskere gør dette, og det kan være gavnligt for deres arbejde. Oplysningerne kan dog bruges af nogen involveret i krybskytteri, trafficking eller salg af organismer, så det er godt at være forsigtig, hvis man får en sådan forespørgsel.

• Husk, man er ikke forpligtet til at svare dem, dele oplysninger eller indsamle evt. eksemplarer for dem, eller i øvrigt begrunde sin beslutning. Man bør ikke blive plaget eller nedgjort, hvis man siger nej eller ikke svarer.

• Læg ikke koordinater op offentligt i en kommentar eller observationsnotater som svar på en anmodning. De anbefalede metoder til deling omfatter direkte beskeder eller accept af en anmodning om at deltage i et projekt, hvor man vælger "hav tillid til dette projekt med skjulte koordinater".

• Vores Fællesskabsretningslinjer beder os antage, at andre mener det godt, så vær venlig at gøre det, medmindre der er klare tegn på, at den anden part handler ondsindet. Vi har en liste over bedste praksis at følge, men de måske ikke bekendt hermed.

• Kontaktes man af nogen, skal vedkommende have en profil udfyldt med identificerbare oplysninger, såsom navn, interesser, enhver aktuel institutionstilknytning, og bør være transparent mht. mål og motiver.

• Har personen en institutionstilknytning, så bed om at kommunikere via vedkommendes institutionelle e-mailadresse. Hævder nogen f.eks. at være fra iNaturalist, så bed om vedkommendes @inaturalist.org e-mailadressen.

• Legal indsamling og forsendelse af organisk materiale kræver næsten altid tilladelser eller licenser til både indsamling og forsendelse. Enhver, der beder om, at man indsamle og sende et eksemplar, bør gennemgå evt. nødvendige tilladelser, licenser og andre juridiske krav ifm. kontakten, eller i det mindste kunne give disse oplysninger, hvis man anmoder om dem.

• Man skal ikke indsamle eller sende noget, medmindre man kender og kan opfylde de juridiske krav involveret i alle trin i processen.

• Man bør ikke tilbydes betaling udover evt. omkostninger, man evt. pådrager sig, f.eks. forsendelsesomkostninger.

• Er man mistænksom, kan du markere beskeden eller kontakte iNaturalist, og vi vil undersøge.